Ben Hofman

Wat is er gaande op Sicilië, aparte locaties, nieuwe evenmenten en algemene informatie over bijvoorbeeld vluchten en bootreizen. Via Sicilieperklassieker.

Een fantastisch reisverslag in 7 delen. Deel 1.

Over een valse start gesproken:

luchtvaartmaatschappij Alitalia zorgde ervoor dat we na een reis van maar liefst negen uur vermoeid, onfris en toch wel een beetje prikkelbaar arriveerden in Catania. Gelukkig werden we opgewacht door een breed glimlachende Ben en zijn sympathieke vriendin.

Ons humeur smolt al helemaal als sneeuw voor de zon wanneer we in twee schitterende Alfa Romeo Giulia's naar ons hotel aan de voet van de Etna werden vervoerd, om het woord geracet niet te gebruiken, om daar getrakteerd te worden op een aperitief voor een kort woordje uitleg over de reis, het land en natuurlijk de oldtimer's: één van de Alfa's waarmee we arriveerden en een bloedmooie cabrio Fiat Sport Spider.

Ik moet toegeven dat ik niet de grootste gearhead van het land ben, maar bij het vooruitzicht Sicilië rond te trekken in deze twee exemplaren ging mijn hartje sneller slaan dan Jeremy Clarkson die geen steak krijgt op hotel. Nog een glas schuimwijn later lagen we vermoeid maar voldaan in ons bed, klaar voor onze 10 dagen Sicilië. Over een goede start gesproken.

2017-11-01 19:32:38 Id: 192

Pitoresk Røros.

Oud en nieuw in Røros. Het blijft pitorest en koud. Maar misschien zelfs wel met noorderlicht. 

En het heeft niks met Sicilië te maken maar als je toch een keer een roadtrip door de sneeuw wilt maken is dit wel een gave stop!

Prettige jaarwisseling en de beste wensen voor 2017!!

2016-12-31 13:03:52 Id: 191

Rondje Europa, we beginnen in Antwerpen

Gegeten bij LÁmitié aan de Vlaamse Kaai,

lekker, kleine hapjes die je deelt met zijn tweeën. lamszwezerik, oestertjes, enzovoots. En dat alles begeleidt met een heerlijke wijn, top.

 

Jammer dat het een beetje te niet gedaan wordt door een typische "garçon" die letterlijk onder de tafel gaat kijken met de opmerking of de gasten niks hebben laten liggen! Tip verdien je, die vraag je niet!

Een tip, geen zeker geen tip.

2016-12-27 16:37:12 Id: 190

Amsterdam Catania,vanaf 22 april direct met KLM

En dan ook nog fijne aankomst en vertrektijden, wat wil je nog meer. 

Aankomen rond aperitieftijd en weer vertrekken na de lunch op de dag van vertrek, Een vlucht van iets meer dan drie uur, zonder overstap. Tel daarbij op vliegen met de KLM en voor net iets meer dan  € 250,-. Lijkt me een prima deal.

Kom je met die vlucht en boek je voor kerst een arrangement in de meivakantie 2017 bij Sicilieperklassieker betalen wij een van de twee tickets (tot een maximum van  € 260,-) terug.

Deal?

2016-12-16 16:05:26 Id: 189

Naar de barbier...

Slecht weer op Sicilië, een mooie reden om eens op zoek te gaan naar een goede barbier die dan straks ook in het roadbook vermeld kan worden.

Heerlijk toch volgend seizoen dat je na aankomst in Petralia gewoon even naar de barbier gaat om je te laten scheren!

2016-10-28 16:48:30 Id: 187

Gewoon omdat ik het een mooi plaatje vind...

Langs de binnendoorweg tussen Riposto en Piedimonte.

2016-09-09 23:59:36 Id: 186

Verhuren we de klassiekers ook los?

Naar aanleiding van een vraag op het blog vanmiddag, in principe verhuren we de auto's niet los.

Bij uitzondering en in het laagseizoen wordt er wel eens een uitzondering gemaakt. neem daarom voor even via de mail contact met ons op.

Wie weet Colinda...

2016-08-05 17:15:07 Id: 185

Beschikbaarheid eind september, begin oktober.

Naar aanleiding van een vraag gisteren, ja er is eind september, begin oktober nog een Alfa Romeo Giulia beschikbaar. 

 

Een combinatie van een route met Siciieperklassieker en een stop op de Eolische eilanden is uiteraard een optie. Voor een concreet voorstel neem even contact met ons op.

2016-07-26 14:25:10 Id: 183

Het is een beetje ver vooruit maar toch.

Transavia biedt zijn vluchten voor het voorjaar 2017 nu al aan voor interessante tarieven.

Een retour vanaf Amsterdam naar Catania kost iets meer dan € 100,-

En als je een beetje handig boekt vlieg je vroeg heen, op dinsdag en op donderdag bijvoorbeeld en laat terug, op zondag bijvoorbeeld. Sicilieperklassieker zorgt ervoor dat je de ochtend dat je aankomt gewoon al vanaf tien uur in je kamer kunt en de laatste dag maak je nog een mooie rit naar de luchthaven met een late lunch in Brucoli bijvoorbeeld.

 

Last minute kan ook trouwens interessant zijn.

Eind augustus heen en begin september terug kost ook maar een kleine € 100,- De heenvlucht is wel erg vroeg maar wij zorgen wederom dat je ook weer meteen over je hotelkamer kunt beschikken.  

2016-07-09 11:42:11 Id: 182

Transavia is klaar voor 2016 denk ik.

Transavia heeft op de site eindelijk de vluchten en prijzen voor het voorjaar 2016 compleet. Een retour Amsterdam Catania kan al voor € 140,- en als je het een beetje handig boekt kom je voor de lunch aan in Catania en ga je in de vroege avond terug op de dag van vertrek. 

 

Een voorbeeld, woensdag 6 april aankomen op Catania om twaalf uur en maandag 18 april de terugvlucht om acht uur in de avond. Dat zijn dus eigenlijk 13 volle vakantiedagen. En daar past de route Klassiek weer perfect bij. 

2015-11-01 11:06:29 Id: 176

Golfen op Sicilië

Op Sicilië zijn vier golfbanen.

 

Donna Fugata, in de buurt van Modica en Ragusa. 18 holes een mooie baan, niet de goedkoopste maar een bezoek waard. Dan is er Il Picciolo Golf Club in Rovitello op de noordhelling van de Etna. Een wat moeilijkere baan, wederom 18 holes redelijk verzorgd en met een prachtig zicht op de Etna en de kust rond Taormina.

 

Veruit de duurste is  het Verdura Golf Resort nabij Sciacca. Of het zijn geld waard is valt nog maar te bezien. Het is zeker en prachtige baan verbonden aan een prestigieus hotel maar met exorbitante prijzen. Last en wellicht least, het Monasteri Golfresort net buiten Siracusa.

 

 

2015-08-28 17:57:29 Id: 174

Alitalia of liever toch niet?

Met KLM naar Catania vliegen, vanaf Brussel of Amsterdam kan alleen maar met een stop in Rome of Milaan en daarna een nationale vlucht met Alitalia. En daar beginnen de problemen. Die zijn er de laatste tijd zo vaak dat ik ze toch even wil noemen.

 

Via Rome, zorg ervoor de noodzakelijke dingen dingen in je handbagage zitten. De kans dat de koffer tegelijk met je aankomt op Catania is kleiner dan de kans dat hij pas de dag erop verschijnt.

 

Via Milaan, reken erop dat je uit het beveiligde gedeelte van de luchthaven moet en weer opnieuw in de rij voor de security-check, ook al vertrekt je vlucht op hele korte termijn. 

 

Wat extra betaald om een vlucht met prettige vertrek- en aankomsttijden te boeken. Reken er niet te veel op, een mailtje een paar dagen voor vertrek dat de vluchten worden omgeboekt naar de meest onmogelijke tijden is geen uitzondering. 

 

En dan die late vluchten van Rome naar Catania, simpel ze zijn altijd te laat. De vlucht die vertrekt om tien voor half elf valt meestal uit. En dan proppen ze iedereen in de vlucht van elf uur en die vertrekt om twaalf, want ja dat proppen kost wel wat organisatie. Italiaanse organisatie...

 

Een overweging waard denk ik.

2015-07-26 17:09:08 Id: 173

De broertjes Baglieri in Noto.

Marco en Giorgio runnen alle twee en restaurant in Noto, ieder op zijn eigen wijze en beiden de moeite waard om een avond aan te schuiven.

 

 

Marco probeert met zijn restaurant Crocefisso, in de Via Principe Umberto op nummer 48, een Michelinster te bemachtigen. Lekker eten, een beetje chique en toch ook nog persoonlijk. Marco komt aan tafel vertellen wat er op het menu staat, en helpt bij de keuze van de wijn. Daarna verdwijnt hij weer naar de keuken  om je puree di fave met ricotta en geroosterd broodkruim, linguine met gamberi, ricci en doperwten crème, of tonijn en zwaardvis in een pistache korstje voor je te bereiden.

 

 

Giorgio heeft met Dammuso aan de Via Rocco Pirri op nummer 10 voor een andere weg gekozen. Veel meer theater, veel meer lawaai maar fijn zitten, lekker eten en er gebeurt altijd wel weer wat. Giorgio schuift bij je aan tafel aan, drinkt een wijntje met je terwijl hij verteld wat zijn vrouw en moeder in de keuken voor je kunnen klaarmaken. Degelijke Siciliaanse keuken, veel vis, van insalata di polpo tot tonijn en zwaardvis. En uiteraard pasta con vongole.

2015-06-29 11:59:22 Id: 171

Nieuw in Noto

Marpessa in Noto, een leuke plek voor een drankje zo rond het middaguur. Ze zitten in het kleine straatje, de Vico Carroziere aan de uiterst linkse kant van het theaterplein. Marpessa, de naam is gekozen als ode aan de vrouw, en aan de muur, allemaal foto's van Marpessa, Marpessa Hennink, een Nederlands fotomodel!

De bediening is geheel aan de naam aangepast, mooie dames dus. Er is een maar, als de chef verdwenen is moet je geen eten meer bestellen. Dan komt de door de dames samengestelde salade niet boven het niveau van een zakje gemengde sla, een stukje mozzarella en wat tonijn uit blik uit. En dat is best jammer.

 

Maar je zit er heerlijk en het uitzicht is fantastisch. 

2015-05-20 21:52:07 Id: 167

Een huurauto op Sicilië.

Een vakantie op Sicilië zonder huurauto is, als je wat meer van het eiland wilt zien en niet wilt treinen, bijna onmogelijk. Het ene na het andere verhuurbedrijfje duikt op rond de luchthaven. De betrouwbaarheid is echter niet altijd even groot. Dus wat is wijsheid? De meest veilige en meestal goedkoopste manier is boeken via de aanbieder van je vlucht, dan wel online boeken bij een van de internationale aanbieders.

Zaken om op te letten;

Dat de gevraagde creditcard genoeg ruimte biedt voor de borg, de huursom en nog eventuele andere zaken die u met de kaart wilt betalen.

Dat u met de huurauto ook kunt gaan waar u wilt, soms mag u bijvoorbeeld Catania of Palermo niet in.

Dat de schade aan de huurauto bij vertrek bij de verhuurder, hoe klein ook netjes op het formulier wordt aangetekend.

Kortom, regel zo veel mogelijk vooraf en laat je op de luchthaven niks extra’s aansmeren of wijsmaken. Ik vind Sicily by Car de enige lokale aanbieder die het noemen waard is. En die is online vooraf te boeken.   

 Vaak is het goedkoper om een auto voor een week te huren ook al gebruikt u hem maar vijf dagen of zo. Later ophalen op de luchthaven is vaak geen optie maar een dagje parkeren bij het eerste hotel zonder de auto te gebruiken is vaak wel een goed idee. Eerder terugbrengen kan uiteraard wel. 

2015-04-25 18:33:56 Id: 166